Ettekanded


Fake samurai: sõdalaste kuvand filmides ja teleseriaalides


Jaapani sõdalaskultuur tegi selle algusaegadest 12. sajandil kuni hääbumiseni 19. sajandil läbi suuri muutusi. Sõdivate Riikide aegne metsik ja toores lahingutes karastunud sõdalane asendus Edo perioodi rahulikematel aastatel asise ametniku rolli täitva tegelasega, kes igatsedes tagasi kuulsusrikkaid ja seiklusrohkeid aegu, tudeerides bushidō sõdalasetarkusi ning harjutades tatamimatil võitlust kujuteldava vastasega. Siiski kujutatakse kinolinal Jaapani sõdalast sageli teatud fiktiivse ideaalkujuna, kes on justkui oma ajaloolisest kontekstist lahti harutatud. Seetõttu on seekordse jutu teemaks samuraide kuvandi autentsus filmides ja teleseriaalides ehk teisisõnu see, kas ja kuidas ühtib kunstiline kujutamisviis ajaloolise tegelikkusega.


Ajakavas
Fake samurai: sõdalaste kuvand filmides ja teleseriaalidesLaupäev, 22.09 15:00 - 15:45
203Maret Nukke, Jaapani uuringute lektor, Tallinna Ülikool

Bushidō – sõdalase tee


Jaapani sõdalase mõttemaailmast ja eetilistest tõekspidamistest on loodud muljetavaldav kangelaskuvand – vaprus, truudus, viisakus, ausus ning õiglus, kui vaid mõned neist voorustest nimetada. Mida kirjutavad aga ajalooraamatud ja mis on kirjas omaaegsetes tekstides? Kas samurai mõõk on tema hing?


Ajakavas
Bushidō – sõdalase teeLaupäev, 22.09 16:15 - 17:00
203Ene Selart

Cosplay poseerimine


Fotograaf Kirill räägib, kuidas kõige paremini fotograafile poseerida. Käime samm-sammu haaval läbi selle, mida teha ning kuidas valmistuda fotosessiooniks. Ettekandele järgneb poseerimise töötuba.


Ajakavas
Cosplay poseerimineLaupäev, 22.09 12:30 - 13:30
203Kirill Dogadajev, Kirill Dogadajev Photography

Blogimise 101 ehk blogimise head ja vead


Räägime blogimisest! Mis on asjad, mida kindlasti blogimisel silmas pidada, ja mis on asjad, mida kindlasti mitte blogides teha! Räägime blogimisest nii endi kui ka välismaiste näidete varal.


Ajakavas
Blogimise 101 ehk blogimise head ja veadPühapäev, 23.09 12:30 - 13:15
225Inga Kupp-Silberg, Liis Raudsepp

Pilguheit Euroopa nohikuüritustele


Kui erinevate nohikuürituste ja -festivalide vahet reisimine on osa su tööst, muutub ka su vaatenurk. UniCon Groupi esimees Sergejs Parvatkins on viimase viie aasta jooksul Euroopa eri otstes külastanud rohkelt üritusi. Hiiglaslikust ja poole miljoni külastajaga Gamescomist hubase ja perekondliku peo Umi No Sunani on igal üritusel oma suund ja eripärad. Räägime külastajamustritest, korraldajaeeskirjadest, loomingust ja ka üritusel ellujäämisest “Pilguheidul Euroopa nohikuüritustele”.


Ajakavas
Pilguheit Euroopa nohikuüritusteleLaupäev, 22.09 15:30 - 16:00
202Sergejs Parvatkins, UniConi esimees, UniCon

AniMatsuri ja UniCon, kuriteopartnerid


AniMatsuri ja UniCon on eksisteerinud mõnda aega: AniMatsuri tähistab oma 11-ndat üritust ja UniCon lõpetas just oma 6-ndaga. Kuigi mõlemal on sarnane külastajaskond, on need kaks ometi väga erinevad. Mille poolest nad erinevad? Kuidas erineb kummagi ürituse korraldamine? Mis on neis sarnast? Kaia (AniMatsuri peakorraldaja) ja Sergejs (UniConi esimees) jagavad oma kogemusi nende kahe ürituse algusest peale korraldamises ja räägivad, kuhu on jõutud.


Ajakavas
AniMatsuri ja UniCon, kuriteopartneridLaupäev, 22.09 17:30 - 18:15
203Kaia Jallai, Sergejs Parvatkins, AniMatsuri peakorraldaja, UniConi esimees

AniMatsuri Q&A


AniMatsuri peakorraldaja viib läbi paneeli, mille käigus saate tulla ja pakkuda ideid AniMatsuri jaoks ning küsida neid küsimusi, mis hingel kripeldavad, Kaia omakorda annab ülevaate seni toimunu kohta.


Ajakavas
AniMatsuri Q&APühapäev, 23.09 13:45 - 14:30
225Kaia Jallai, AniMatsuri peakorraldaja, AniMatsuri

Laval esinemine: põhireeglid


Režissöörina on Kristina kireks kaunis ja omaduslik pilt. Seda saab ta saavutada, aidates näitlejatel end etteaste ajal parimast küljest näidata. Põhimõtteliselt on see tema eesmärk! Lisaks sellele on Kristina külastanud mitmeid nohikuüritusi ja märganud, et cosplayerid kipuvad laval ühtesid ja samu vigu tegema. Oma ettekandes räägib ta levinumatest eksimustest ja selgitab, kuidas neid vältida, nii et sinu etteaste näeks hulga professionaalsem välja.

Kristina on lõpetanud New Yorgi Filmiakadeemia “Keskkoolinäitlemine filmiks kursuse”, on sertifitseeritud stsenarist ja Ameerika repertuaariteatri näitleja.


Ajakavas
Laval esinemine: põhireeglidLaupäev, 22.09 16:15 - 17:00
225Kristina Tverdohleb, vabakutseline režissöör

Cosplay külalise metsik elu


Kindlasti on teist igaüks vahepeal mõelnud, mis tunne oleks olla cosplay külaline, kes reisib mööda ilma ja jagab oma cosplay kirge tuhandete inimestega. Põnev, mis? Ülim kuulsus, kingitused ja muu hea ja parem… Oh heldeke! Kuidas ma soovin, et see nii lihtne oleks! Tule ja kuula lahedaid ja jubedaid lugusid üritustel külaliseks olemisest. Jagan hea meelega teiega oma kogemusi ja ootan kindlasti ka küsimusi, niisiis valmistage mõned ette!


Ajakavas
Cosplay külalise metsik eluLaupäev, 22.09 15:30 - 16:15
221Kairi in Cosplayland, Kairi in Cosplayland

Fotosüüteod


Juttu tuleb sellest, et miks mõne pildi tegemine võib olla kuritegu. Selgitan identiteedivarguse sisu ning toon näiteid uue ahistava jälitamise paragrahvi kohta, mis hõlmab ka muidu üsna tavalist tegevust nagu sotsiaalmeedias stalkimist. Annan soovitusi seaduse mõttes õigeks ja ohutuks tegutsemiseks sotsiaalmeedias.


Ajakavas
FotosüüteodPühapäev, 23.09 12:30 - 13:15
203Maarja Punak, veebikonstaabel

Jaapanis YFU vahetusõpilasena


Mul on plaanis rääkida enda vahetusaastast Jaapanis 2017/18 aastal. Juttu tuleb sellest, kuidas vahetusõpilaseks üldse saada ning aastat rahastada, kuid seda lühemalt ja pealiskaudsemalt. Peamine rõhk saab olema minu vahetusaastal ehk kuidas ma elasin aasta aega Jaapanis. Räägin enda vahetusperest, koolist, vabaajategevustest, Jaapani kultuurist ning jaapanlastest endist.


Ajakavas
Jaapanis YFU vahetusõpilasenaLaupäev, 22.09 15:00 - 15:45
225Liisa Emilia Sorainen

Transformatsiooni kunst


Selles ettekandes räägib Manuel D’Andrea oma cosplay teekonnast: kuidas ta sellega alustas, mida ta on tänu cosplayle õppinud, kus ta on praegu. Lisaks räägib ta oma meigitransformatsioonidest – mis tooteid ta kasutab, kuidas meiki paremaks teha, aga ka näpunäiteid parukate ja läätsede osas. Muidugi vastab ta ka teie küsimustele.


Ajakavas
Transformatsiooni kunstLaupäev, 22.09 13:45 - 14:30
203Manuel D'Andrea, Manuel D'Andrea

Iaido


Räägime üldiselt Jaapani võitluskunstidest, kuid lühidalt ka teistest. Juttu tuleb lühidalt võitluskunstide ajaloost. Kuidas ja kust kaudu need Jaapanisse jõudsid: India, Hiina ja Jaapan. Räägime relvata ja relvadega võitluskunstidest, Jaapanis samurai relvadest: mõõk, oda, naginata jne, aga ka Okinawa relvadest: bo, sai, tonfa, kama jne. Näitan ka relvi ja nende kasutamist, relvi saab ka käes hoida ja proovida.


Ajakavas
IaidoPühapäev, 23.09 13:45 - 14:30
203Rein Paluoja, Budokooli sensei, MTÜ Eesti Iaido Liit

Fänniajakirjandus Eestis, fännide ja vabatahtlike loodud väljaannete toimimine


Nagu pealkirigi ütleb, räägib ettekanne fänniajakirjandusest Eestist. Täpsemalt neljast väljaandest: Algernonist, Reaktorist, Level1-st ja Videogamers.eu-st. Kuidas ja miks need väljaanded alguse said? Kuidas need valmivad? Kuidas valitakse teemasid ja pilte? Kuidas leitakse endale kaastöölisi ja kuidas soovi korral kaastööliseks saada? Ja miks üldse tegijad panustavad sellesse vabatahtlikult nii palju tööd ja aega?  Neile ja teistele küsimustele saab ettekandest loodetavasti vastuse. Ettekanne põhineb Tallinna Ülikoolis valminud magistritööl.


Ajakavas
Fänniajakirjandus Eestis, fännide ja vabatahtlike loodud väljaannete toimiminePühapäev, 23.09 14:15 - 15:15
202Helina Ravasoo, Kommunikatsiooni magister, Tallinna Ülikool